Kiełbasa gospodarza – jak parzymy naszą białą kiełbasę

Parzenie białej kiełbasy – Czy powinno się ją gotować?

Absolutnie nie! Parzenie kiełbasy białej nie polega na jej ugotowaniu. Tutaj chodzi o jej sparzenie tak, aby była idealna do zjedzenia. W wielu recepturach tak właśnie wygląda proces parzenia kiełbasy, że najpierw musisz zagotować tą wodę i gotować w niej kiełbasę, a to nie o to tutaj chodzi. Jaki jest fenomen parzenia białej? Jak ją zrobić i sparzyć?

Jaki jest sposób na idealne sparzenie białej kiełbasy?

Najpierw musimy podgrzać wodę do sparzenia kiełbasy do temperatury 75-80°C. Używamy do tego termometru. Gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę, wkładamy białą kiełbasę.
W momencie, gdy woda znowu będzie miała 75-80°C, wkładamy termometr w środek kiełbasy i parzymy ją do osiągnięcia 68°C wewnątrz. Zajmuje nam to 15, 20, a nawet 30 minut, to wszystko zależy od kiełbasy. I już, wyciągamy swój wyrób, i możemy go Państwu oferować w naszej ladzie.

Parzenie białej kiełbasy – podsumowanie

Pamiętaj, aby dokładnie i starannie kontrolować swoje wyroby i temperaturę wewnątrz nich. Już wiesz, że jest to bardzo ważne, jeśli chcesz uzyskać idealny efekt. Musisz również wiedzieć, że nie jest to sposób na parzenie tylko białej kiełbasy, a należy w ten sposób parzyć też inne kiełbasy. Gwarantuję Ci, że uzyskany efekt parzenia sprawi, że już nigdy nie będziesz inaczej parzyć swoich wyrobów.

Czytaj

Inne artykuły

Wszystkie artykuły