Bardzo ważne po otrzymaniu przesyłki z naszymi wyrobami jest:
- jeśli po wyjęciu z opakowania stwierdzamy, że produkt jest wilgotny na powierzchni, należy go wytrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy włożyć do lodówki; dotyczy to zarówno wędlin parzonych jak i dojrzewających;
- jeśli zakupiliśmy produkt zapakowany VACUM i po wyjęciu z opakowania zauważamy, że jest wilgotny, wówczas również należy go przetrzeć do sucha i dopiero wtedy schować do lodówki.
Na produktach wędzonych często może pojawić się delikatny biały nalot. Jest to proces naturalny, spowodowany wysychaniem produktu, a co za tym idzie jego tzw. „wysalaniem”. Produkt zawiera bowiem sól oraz związki mineralne, które wydostają się na zewnątrz wraz z odparowaniem wody. Jeśli chcemy ten proces przerwać wówczas najlepiej jest przetrzeć produkt ręcznikiem papierowym delikatnie namoczonym w oleju lub oliwie. Usuwamy wówczas nalot, a jednocześnie zabezpieczamy produkt przed dalszym wysalaniem poprzez pokrycie go warstwą ochronną tłuszczu. Należy jednak pamiętać o tym, że ilość oleju powinna być naprawdę niewielka.